Vaststellingsovereenkomst, wat is het en waar moet u rekening mee houden?

Misschien heb je wel al eens gehoord van anderen dat je een vaststellingsovereenkomst zou moetenVaststellingsovereenkomst-opzegtermijn aangaan, dat het beter is voor jou, dat het veiliger is… Maar velen weten niet echt wat dit is. Hieronder kan je meer info lezen over deze overeenkomst.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst die je als werknemer kan aangaan met je baas. In deze overeenkomst wordt dan ook het einde van de arbeidsovereenkomst geregeld.

Waarom is dit nu zo belangrijk?

Je weet nu wel wat deze term inhoudt en betekent, maar waarom is dit nu zo belangrijk kan je je afvragen. Dit is belangrijk omdat er in Nederland een zeer grote vorm van contractsvrijheid bestaat. Hierdoor heeft je werkgever dan ook een zeer grote vrijheid om te bepalen wat er in je overeenkomst geregeld wordt. Hierbij gaat het onder andere over een ontslagvergoeding, een eindafrekening… Je ziet dus al in dat dit belangrijk kan zijn. Wanneer je net ergens start met werken lijkt dit misschien niet altijd zo nuttig, maar wanneer je overweegt om te veranderen van werk kan dit natuurlijk wel zeer nuttig zijn.

Wat met een vaststellingsovereenkomst en een werkloosheidsuitkering?

Misschien vraag je je dan af of je bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst nog recht hebt op een werkloosheidsuitkering. Het antwoord hierop is dat dit meestal wel het geval is. Sinds oktober 2006 zijn hier regels over gekomen. Enkel wanneer iemand vrijwillig ontslag heeft genomen, of ontslagen is om dringende reden krijgt deze persoon geen werkloosheidsuitkering. Een ontslag om dringende reden kan bijvoorbeeld ingeroepen worden wanneer iemand gestolen heeft van het bedrijf. Een regel is wel dat in de overeenkomst duidelijk naar voor moet komen dat het stoppen van de arbeidsovereenkomst een initiatief moet zijn van de werkgever, dus niet van de werknemer.

Wat bij zieke werknemers en een vaststellingsovereenkomst?

Het is wel zo dat zieke werknemers niet kunnen meewerken aan de vaststellingsovereenkomst. Dit komst omdat de aangepaste regels uit oktober 2006 gelden voor de WW-uitkering. Werknemers die ziek zijn en stoppen met werken hebben geen recht op de WW-uitkering. Dit komt gewoonweg omdat ze niet in staat zijn om te kunnen werken. Zij krijgen in de plaats dan een ziektewetuitkering.

Wanneer je dus op het punt staat een nieuwe job aan te nemen, of een eerste job aan te nemen kan het dus zeer handig zijn een vaststellingsovereenkomst aan te gaan met je werkgever zoals je hierboven al hebt kunnen lezen. Wanneer je verdere vragen zou hebben kan je hier bijvoorbeeld ook eens over praten met je werkgever.